Najžiadanejším osobným automobilom na Slovensku je Škoda Octavia

02.03.2013 Bratislava

Bratislava 2. marca (TASR) - Najponúkanejším a zároveň najžiadanejším modelom auta na Slovensku je Škoda Octavia, po ktorej bol v minulom roku väčší dopyt ako ponuka.

Ako ďalšie sa umiestnili modely Škoda Fabia a Volkswagen Golf, pri ktorom však už ponuka prevýšila dopyt. Vyplýva to z prieskumu portálu Autobazár.sk.

Najžiadanejším a zároveň najponúkanejším rokom výroby je 2008. Autá nie staršie ako päť rokov tvorili v minulom roku 31 % ponuky vozidiel a až 35 % dopytujúcich požadovalo práve vozidlá s rokom výroby nie starším ako päť rokov.

Súčasný trend, kedy je produkcia svetového automobilového priemyslu zameraná na znižovanie spotreby a emisií na minimum, sa odráža aj na spotrebiteľských preferenciách. Nízka spotreba sa priamo prejavila na dopytovaných parametroch zo strany Slovákov.

Ponuka benzínových motorov bola na úrovni 40 %, pričom svoje preferencie po benzínových motoroch prejavilo len 20 % používateľov. Naopak, ponuka naftových motorov bola na úrovni 58 %, pričom dopyt po dieselových motoroch predstavoval 73 % používateľov, ktorí vyhľadávali osobné a úžitkové vozidlá. Ponuka vozidiel so systémom paliva LPG predstavovala 1,6 % všetkých ponúkaných vozidiel. Dopyt po ňom však vyjadrilo až 7 % používateľov.
 
 
 

Vyberte región